آیا می‌توان خودروی بنزینی را برقی کرد؟

تبدیل یک خودرو ی سوخت فسیلی به یک خودروی کاملا الکتریکی در ۲۴ ساعت غیرقابل باور به نظر می‌رسد، اما این چیزی است که استارت‌آپ آلمانی ای-ریولت (e-Revolt) ادعا می‌کند که می‌تواند انجام دهد.

به طور معمول این فرآیند تبدیل چند هفته طول می‌کشد، اما طراحی باتری و گردش کار استارت‌آپ e-Revolt در حال متحول کردن این چشم انداز است.

شرکت e-Revolt با کوتاه کردن زمان تبدیل چند هفته‌ای یک خودروی بنزینی به یک خودروی برقی به یک روز، از افزودن ۳۰ تن کربن دی اکسید در هوا جلوگیری می‌کند و پیمایش برقی ۲۵۰ کیلومتری و پوشش بیمه پس از این ارتقاء را ارائه می‌دهد.

استفان سلشوپ مدیر عامل e-REVOLT می‌گوید: فناوری ما به شما امکان می‌دهد خودروی فعلی خود را به یک خودروی رویایی برقی کاملا دیجیتال ارتقاء دهید. خودروی ارتقاء یافته شما با باتری الکتریکی، کاملا متصل و مجهز به رابط‌های دیجیتالی پیشرفته خواهد بود.

این شرکت به استفاده مجدد از مواد در ارتقاء و تبدیل خودرو اعتقاد دارد که به رویکردی پایدارتر و کارآمدتر برای حمل و نقل منجر می‌شود.

در وبسایت این شرکت آمده است: تولید وسایل نقلیه جاده‌ای جدید نه تنها انتشار گاز‌های گلخانه‌ای قابل توجهی را ایجاد می‌کند، بلکه طیفی از منابع ارزشمند را نیز از بین می‌برد. کار ما از استخراج مواد معدنی کمیاب گرفته تا پاکسازی جنگل‌ها برای فعالیت‌های معدنی، تأثیرات زیست‌محیطی گسترده‌ای دارد.

فرآیند تبدیل

این تیم ابتدا یک بررسی آنلاین و سپس یک بازرسی فیزیکی از وضعیت خودرو انجام می‌دهد تا واجد شرایط بودن آن برای ارتقاء را تأیید کند. سپس حذف دقیق موتور قدیمی و اجزای اضافی صورت می‌گیرد.

این قطعات تغییر کاربری داده می‌شوند یا به شکل مسئولانه بازیافت می‌شوند که اقتصاد چرخشی را رواج می‌دهد و ضایعات را به حداقل می‌رساند.

تمام اجزای لازم برای فرآیند تبدیل، تهیه می‌شود و پس از آن موتور احتراقی با یک موتور برقی جایگزین می‌شود.

این شرکت می‌گوید: ارتقاء خودرو همچنین به معنای انتقال وسیله نقلیه به حالت دیجیتال مدرن است. سیستم اطلاعات و سرگرمی جدید نیز به مسافران امکان دسترسی کامل به عملکرد‌های خودروی برقی مانند میزان بُرد باقیمانده و کنترل شارژ را می‌دهد.

پس از فرآیند تبدیل، یک سازمان مستقل بررسی کیفیت نهایی را برای اطمینان از رعایت مقررات قانونی و بالاترین استاندارد‌های ایمنی انجام می‌دهد؛ بنابراین وسیله نقلیه تبدیل شده که اکنون کاملا دیجیتالی و برقی شده است، پس از طی تنها یک روز فرآیند تبدیل، آماده‌ی آغاز زندگی دوم خود است.

تحرک به روشی پایدار

وسایل نقلیه الکتریکی در تلاش برای مهار انتشار کربن دی اکسید به عنوان بازیگران اصلی در حال ظهور هستند. اما برای متحول کردن واقعی این چشم انداز، حضور قوی وسایل نقلیه الکتریکی در ناوگان وسایل نقلیه به صورت گسترده‌تر ضروری است.

نکته کلیدی در تبدیل ناوگان خودرو‌های احتراقی موجود به خودرو‌های الکتریکی، باز کردن مکانیزمی قوی برای تسریع پذیرش خودرو‌های الکتریکی است.

طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، بیش از ۲۶ میلیون خودروی الکتریکی در سال ۲۰۲۲ در جاده‌ها تردد کردند که ۶۰ درصد از سال ۲۰۲۱ بیشتر و بیش از پنج برابر نسبت به سال ۲۰۱۸ است.

آیا می‌توان خودروی بنزینی را برقی کرد؟

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *