اضافه شدن ۱۵۰۰ دستگاه ناوگان حمل ونقل عمومی تا پایان سال

داریوش امانی رئیس سازمان راهداری گفت: با وجود کمبود منابع و اعتبارات، نوسازی ناوگان مسافری در صدر برنامه‌های سازمان قرار دارد و وعده ما به وزیر راه و شهرسازی این است که تا پایان امسال ۱۵۰۰ دستگاه ون، مینی‌بوس و اتوبوس به ناوگان حمل و نقل عمومی تا پایان سال جاری اضافه شود.

وی افزود: به منظور تحقق این مهم تفاهم‌نامه‌هایی با شرکت‌های خودروساز داخلی منعقد شده که بر مبنای آن، تا پایان سال آینده ۳۵۰۰ دستگاه انواع خودرو در بخش مسافری تولید و تحویل سازمان راهداری شود.

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در ادامه به خدمات این سازمان به زائران اربعین حسینی اشاره و تاکید کرد: با راه‌اندازی و تجهیز پارکینگ برکت در مرز مهران در اربعین امسال تلاش کردیم مشکلات سال‌های گذشته در بخش حمل و نقل عمومی برای رانندگان و زائران کمتر شود.

امانی تصریح کرد: از سویی سه هزار میلیارد تومان اعتبار برای بهینه‌سازی و ایمن‌سازی محورهای مواصلاتی منتهی به مرزهای اربعین هزینه و زمینه افزایش ایمنی سفرهای اربعین حسینی شد.

اضافه شدن ۱۵۰۰ دستگاه ناوگان حمل ونقل عمومی تا پایان سال

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *