ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در گفتگوی ویژه خبری به سوالات زیر پاسخ داد.
دیپلماسی غذایی در دولت سیزدهم چگونه بوده است؟
ساداتی نژاد: در دولت سیزدهم ۵ محور اصلی در بخش کشاورزی پیگیری می شود که یکی از آنها دیپلماسی غذایی است. بر این اساس قرارگاه دیپلماسی غذایی در وزارت جهاد تشکیل شده و هر هفته جلسات آن برگزار می شود.
از جمله دستاوردهای این قرارگاه این است که صادرات در کشاورزی به صورت فرآیند محور درآمده است. بسترهای تولید برای کشورهای مقصد صادراتی مهم است و باید به طور شفاف مشخص باشد.
در ابتدای دولت سیزدهم محدودیت برای صادرات در فلفل دلمه پیش آمد برای اینکه تکرار نشود سامانه ردیابی و شناسنامه دار شدن بسترهای تولید محصولات (سماک) ایجاد شده است.
در بخش گلخانه ها، هم اکنون تمامی محصولات دارای شناسنامه تولید هستند و فرآیند تولید مشخص است و کشورهای مقصد می توانند از فرایند تولید اطمینان پیدا کنند. مشکل فلفل دلمه هم با این سامانه رفع شده است.
در بخش محصولات باغی هم شناسنامه تولید تا ۶ ماه آینده ایجاد می شود تا صادرکنندگان این محصولات را بدون دغدغه صادر کنند.
در تعیین حد مجاز سموم و آفت کش ها قبلا در ۴۰ محصول فقط این حد تعیین شده بود که در دولت سیزدهم ۱۸ هزار حد سموم محصول کشاورزی تعیین تکلیف شده است.
دستور العمل صادرات برای خوراک دام تعیین شده و شرایط مطلوب برای صادرات محصولات کشاورزی ایجاد شده است.
برای کمبود کانتینرهای یخچالی چه اقدامی شده است؟
ساداتی نژاد: محصول کشاورزی فساد پذیر است و حمل آن نیاز به کانتینرهای مجهز دارد. در این بخش کمبود داریم که تفاهماتی با شرکت های داخلی صورت گرفته است و اگر کافی نباشد از طریق واردات هم اقدام می کنیم.
بعد از ۱۶ سال صادرات سیب تولیدی کشور به پاکستان از سر گرفته شده است و مرغ را هم بعد از ۶ سال به عراق صادر می کنیم.
در حوزه صادرات به چین چه اقدامی شده است؟
ساداتی نژاد: بازار چین بازار بزرگی است و طی سفر رئیس جمهور به این کشور اتفاقات بزرگی در مورد ۵ محصول کشاورزی افتاد.
در طول یک سال گذشته تلاش هایی در توسعه صادرات به چین داشتیم. در سفر رئیس جمهور به چین ۳ سند و تفاهمنامه امضا کردیم. سند اول صادرات انواع محصولات لبنی و دومین بحث صادرات محصول سیب به چین است که در فاز اول ۱۰۰ هزار تن صادرات سیب مد نظر قرار گرفته است.
سند سوم اقدام مشترک همکاری های کشاورزی دو کشور در بخش های مختلف همچون حوزه زراعت، مکانیزاسیون، واردات ماشین آلات کشاورزی، حوزه آبزیان و صادرات این محصولات است.
در بیانیه مشترک دو کشور پس از پایان سفر رئیس جمهور به این کشور، به بخش کشاورزی اهمیت زیادی داده شده است و دو طرف بر ایجاد کانال سبز برای صادرات محصولات کشاورزی ایران به چین تاکید دارند.
طرف چینی آمادگی خود را برای ارتقای امنیت غذایی و تولید محصولات کشاورزی ایران اعلام کرده است.
اقدامات مشترکی در حوزه زهکشی اراضی و آبیاری نوین انجام می شود که تولید محصولات کشاورزی را اضافه می کند.
در ۱۰ ماه گذشته صادرات محصولات کشاورزی به چین به بیش از ۱۵۰ میلیون دلار رسیده که نسبت به ۵ سال قبل ۴ برابر شده است.
کمیته همکاری مشترک در چین و ایران به منظور نظارت بر نحوه اجرای تفاهمات تشکیل شده است تا موانع صادراتی رفع و صادرات محصولات کشاورزی با کمترین بروکراسی انجام شود.