تاکسی‌ها در اولویت اجرای طرح تخصیص سوخت بر اساس بیمه شخص ثالث

احمدی فینی، سرپرست ستاد مدیریت سوخت حمل و نقل کشور گفت: بر اساس ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث برای ناوگانی که بیمه شخص ثالث ندارند کارت سوخت صادر نمی شود و در خصوص عدم تخصیص سهمیه سوخت به این خودروها نیز در حال برنامه ریزی هستیم که با اولویت ناوگان حمل و نقل عمومی اجرایی خواهد شد.

سرپرست ستاد مدیریت سوخت حمل و نقل کشور بیان کرد: پس از اجرای موفق ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث در بخش ناوگان نفت گازسوز از حدود یک ماه پیش برنامه ریزی جهت نحوه اجرای این قانون در بخش ناوگان بنزین سوز را آغاز کرده ایم .

احمدی فینی تاکید کرد: با اجرای این قانون در بخش خودر‌وهای سنگین، بیش از ۵۰ درصد رانندگان ناوگان سنگین اقدام به تمدید بیمه شخص ثالث خود کردند که منافع بالایی برای کشور به همراه داشته است.

وی بیان کرد: مطابق پیشنهاد کارگروه راهبری اجرای ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث، مقرر شده است تا گام اول اجرای طرح در بخش ناوگان بنزین سوز از ابتدای دی ضمن اطلاع‌رسانی به تمامی دارندگان وسایل نقلیه فاقد بیمه به مدت ۱ ماه، از حوزه ناوگان عمومی سواری (تاکسی ها) با هماهنگی اتحادیه تاکسیرانی و سازمانهای مربوطه صورت می گیرد.

تاکسی‌ها در اولویت اجرای طرح تخصیص سوخت بر اساس بیمه شخص ثالث

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *