خودروسازان چینی وارد میدان رقابت با رولزرویس و بنتلی می‌شوند!/عکس

خودروسازان چینی وارد میدان رقابت با رولزرویس و بنتلی می‌شوند!/عکس

بر اساس گزارش‌ها، گریت وال موتور (GWM)، یکی از خودروسازان مهم چینی، روی سدان لوکس ۵.۵ متری برای برند جدیدی با کد ZX کار می‌کند. این خودرو دارای پیشرانه NEV خواهد بود و رقیب مدل‌های هونگچی، بنتلی و رولزرویس خواهد بود.

امیرمسعود عابدین: گریت وال موتور در اوایل دهه ۱۹۹۰ شروع به تولید سگمنت سدان کرد. در سال ۲۰۱۲، GWM جدیدترین سدان خود را که یک نسخه فیس لیفت شده از Great Wall Voleex C۵۰ بود، عرضه کرد. تولید آن در سال ۲۰۱۶ به دلیل تقاضای کم متوقف شد. در سال ۲۰۲۰، GWM یک خودروی مفهومی چهار در به نام Futurist را در نمایشگاه خودرو پکن معرفی کرد. اکنون GWM بار دیگر در تلاش است تا بخش سدان را احیا کند و روی یک محصول لوکس کار کند.

یکی از بزرگترین نمایشگاه‌های خودروی چینی، Autohome، گزارش داد که گریت وال موتور در حال توسعه یک سدان لوکس جدید برای یک برند پیشرفته NEV به نام ZX بوده و اولین تصویر رندر این خودرو را به اشتراک گذاشته است. این خودرو دارای یک کاپوت کشیده با سپر جلوی صاف، رینگ‌های بزرگ ۸ پره و دوربین به جای آینه‌های جانبی است.

خودروسازان چینی وارد میدان رقابت با رولزرویس و بنتلی می‌شوند!/عکس

طول بدنه سدان ZX طبق گزارشات به ۵.۵ متر رسیده است. برای مقایسه، کمی کوتاه‌تر از رولزرویس گوست با فاصله بین دو محور افزایش یافته است. این خودرو همچنین دارای پیشرانه NEV خواهد بود. به نظر می‌رسد این سدان در چین با مدل‌های بنتلی، رولزرویس و هونگچی سری L رقابت کند.

جزئیات بیشتری از این سدان ارائه نشده است. GWM می‌تواند اطلاعات بیشتری در مورد سدان ZX در سال جاری فاش کند. در حال حاضر، گریت وال موتور خودروهایی را با پنج برند می‌فروشد: وِی، تانک، هاوال، اورا و GWM پیکاپ.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *