خودرویی که با قیمت ۵۲۰ میلیونی خود می‌توانست جایگزین ۲۰۷ ایران خودرو شود!

خودرویی که با قیمت ۵۲۰ میلیونی خود می‌توانست جایگزین ۲۰۷ ایران خودرو شود! /عکس

در ۷ ژانویه، دانگ فنگ Nammi ۰۱ EV خود را با محدوده قیمتی بین ۱۰۴۰۰ تا ۱۴۶۰۰ دلار آمریکا عرضه کرد. خودرویی که با توجه به امکانات و ظاهر و قیمت اقتصادی‌اش، می‌توانست جایگزین خوبی برای پژو ۲۰۷ ایران خودرو باشد!

امیرمسعود عابدین: Nammi یک برند جدید تحت گروه دانگ فنگ است که بر روی خودروهای برقی تمرکز دارد. ۰۱ اولین مدل Nammi است که بر روی پلتفرم دانگ فنگ Quantum Architecture S۳ ساخته شده است.

خودرویی که با قیمت ۵۲۰ میلیونی خود می‌توانست جایگزین ۲۰۷ ایران خودرو شود! /عکس

لازم به ذکر است که اولین دسته از دانگ فنگ نامی ۰۱ در تاریخ ۶ ژانویه از خط تولید چین خارج شد. دانگ فنگ نامی ۰۱ که به عنوان یک هاچ بک برقی جمع و جور شناخته می‌شود، ابعادی برابر با ۴۰۳۰/۱۸۱۰/۱۵۷۰ میلی متر دارد و فاصله بین دو محور آن ۲۶۶۰ میلی متر است و می‌تواند ۵ نفر را در خود جای دهد.

خودرویی که با قیمت ۵۲۰ میلیونی خود می‌توانست جایگزین ۲۰۷ ایران خودرو شود! /عکس

در نگاه اول دانگ فنگ نامی ۰۱، گِرد به نظر می‌رسد. نمای جلو از طراحی جلوپنجره بسته همراه با چراغ‌های مثلثی شکل در دو طرف استفاده می‌کند. سایر عناصر قابل توجه عبارتند از دستگیره‌های در مخفی، درهای فریم لِس (بدون قاب) و چراغ های عقب گرد و … .

خودرویی که با قیمت ۵۲۰ میلیونی خود می‌توانست جایگزین ۲۰۷ ایران خودرو شود! /عکس

فضای داخلی در دو طرح رنگی سیاه سفید و مشکی خاکستری موجود است. کابین خودرو مجهز به صفحه نمایش کیلومترشمار ۵ اینچی، فرمان دو پره D کات و نمایشگر مرکزی شناور ۱۲.۸ اینچی است که از کنترل از راه دور موبایل، به‌روز رسانی OTA و کنترل صوتی هوشمند پشتیبانی می‌کند.
در عین حال، عملکردهای پیشرفته کمکی رانندگی سطح ۲، از جمله نظارت بر نقاط کور، پارک خودکار، پارک از راه دور، هشدار برخورد از جلو، حفظ خودرو در بین خطوط، تشخیص علائم راهنمایی و رانندگی و کروز کنترل تطبیقی ‌وجود ندارد.
امکانات دیگر شامل نورپردازی محیطی ۳۲ رنگ، شارژ بی‌سیم تلفن همراه و حالت تخت خوابیدن با یک کلیک برای صندلی‌های جلو است.

خودرویی که با قیمت ۵۲۰ میلیونی خود می‌توانست جایگزین ۲۰۷ ایران خودرو شود! /عکس

نیروی تولیدی از یک موتور برقی نصب شده در جلو تامین می‌شود که ۹۳ اسب بخار و ۱۶۰ نیوتن متر خروجی دارد. حداکثر سرعت این خودرو به ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت محدود شده است.
علاوه بر این، بسته‌های باتری لیتیومی ۳۱.۴۵ کیلووات ساعتی و ۴۲.۳ کیلووات ساعتی آن به ترتیب محدوده کروز ۳۳۰ و ۴۳۰ کیلومتری را ارائه می‌کنند (براساس معیار CLTC). در حالت شارژ سریع DC، باتری را می‌توان تنها در ۳۰ دقیقه از ۳۰ درصد به ۸۰ درصد شارژ کرد یا در ۸ دقیقه تا ۲۰۰ کیلومتر شارژ کرد.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *