قیمت بنزین سال ۱۴۰۳ افزایش می یابد؟

شواهد و آمار‌ها نشان می‌دهد که ما از صادرکننده بنزین در حال تبدیل شدن به یک واردکننده هستیم. به نظر می‌رسد، عوامل مختلفی در بروز ناترازی بنزین در کشور موثر بوده اند. بالا بودن میزان مصرف خودروها، از رده خارج نکردن خودرو‌های اسقاطی و قیمت پایین بنزین از جمله عوامل مهم به شمار می‌روند.
اگر شرایط فعلی ادامه یابد و برنامه جامعی برای رفع ناترازی بنزین در کشور نداشته باشیم، پیش بینی می‌شود کشور در سال ۱۴۱۲ روزانه حدود ۱۱۰ میلیون لیتر بنزین وارد کند که ارزبری ۲۴ میلیارد دلاری برایمان خواهد داشت. این رقم با درآمد حاصل از صادرات یک میلیون بشکه نفت کشورمان برابری می‌کند.
قیمت بنزین سال ۱۴۰۳ افزایش می یابد؟

کارشناسان، راهکار‌های مختلفی برای رفع مشکل ناترازی بنزین در کشور مطرح می‌کنند. اما تقریباً همه آن‌ها متفق القول هستند که بهینه سازی مصرف مخرج مشترک تمامی راهکارهاست. به زعم آنان، تا وقتی نتوانیم مصرف را در کشور کنترل کنیم، روش‌های دیگر پاسخگو نخواهند بود. یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای کنترل مصرف، اصلاح کیفیت خودروهاست.
نظرات رحمان سعادت، عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه سمنان را در خصوص ناترازی بنزین، عوامل موثر در بروز این مشکل و راهکار‌های پیش رو پرسیدیم که حاصلش را در ادامه می‌خوانید.
سعادت درباره این موضوع که امسال ۶ دهم میلیارد دلار در زمینه‌ی واردات بنزین هزینه کرده ایم و سال آینده به ۲ میلیارد و ۶ دهم میلیارد دلار سرمایه گذاری در این زمینه نیاز داریم، تصریح کرد: ناترازی بنزین مشکلات جدی برای کشور ایجاد می‌کند و باید حل و فصل این مشکل در دستور کار جدی قرار بگیرد.
این استاد اقتصاد دانشگاه سمنان توضیح داد: مبلغی که هر ساله قرار است به واردات بنزین اختصاص دهیم، بسیار بالا و قابل توجه است. اگر با اعمال روش‌هایی مانند بهینه سازی خودرو‌های داخلی و واردات خطوط تولید اتومبیل‌های برقی بتوانیم این مشکل را حل کنیم، همین مبالغ را می‌توانیم در زمینه‌هایی مانند بهینه سازی بخاری‌ها و حل مشکل ناترازی گازی در کشور هزینه کنیم.
وی ادامه داد: پایین بودن قیمت بنزین در کشور یک امر واضح است و نیاز به توضیح ندارد. این عامل باعث شده است که برای این ماده ارزشمند ارزشی قائل نباشیم و آن را بی مهابا استفاده کنیم.
استاد اقتصاد دانشگاه سمنان خاطرنشان کرد: کیفیت پایین خودرو‌ها نیز عامل مهم دیگری است که در بروز ناترازی بنزین در کشور موثر هستند. واقعیت این است که خودرو‌های ساخت داخل بسیار بیشتر از استاندارد جهانی مصرف بنزین دارند و هدررفت بالایی را در این زمینه رقم می‌زنند.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *