هزینه گزاف تویوتا برای تولید خودرو های برقی

شرکت خودروسازی ژاپنی تویوتا ۳۲۸ دلار بیشتر در کارخانه‌ای در ایالت گواناخواتو در مرکز مکزیک سرمایه گذاری خواهد کرد. چراکه به دنبال تطبیق فرآیند‌های تولید خود برای پیکاپ هیبریدی جدید خود به نام تاکوما است.

تویوتا اعلام کرده نسخه جدید «پیکاپ مکزیکی» هیبریدی الکتریکی خواهد بود، به این معنی که مکزیک اکنون بخشی از استراتژی تولید خودرو‌های الکتریکی این شرکت را تشکیل می‌دهد. این سرمایه گذاری به تولید مدل جدید تاکوما برای بازار آمریکای شمالی کمک خواهد کرد.

تویوتا از زمانی که کارخانه جدید خود را معرفی کرده، نزدیک به ۱.۲ میلیارد دلار در گواناخواتو سرمایه گذاری کرده است. کارخانه‌ای که گفته می‌شود بیش از ۲۵۰۰ شغل ایجاد می‌کند.

خودروساز‌های مختلف در سراسر جهان از موتور‌های احتراق داخلی در حال حرکت به سوی خودرو‌های برقی‌تر هستند، زیرا در تلاش هستند از قوانین آلایندگی سخت گیرانه پیروی کنند که به منظور مهار تأثیرات تغییرات آب و هوایی و جلوگیری از تشدید آن اعمال می‌شود.

اگرچه در مکزیک که قطب اصلی تولید خودرو به شمار می‌رود، تعداد زیادی خودروی الکتریکی تولید می‌شود، اما بسیاری از آن‌ها به کشور‌هایی مانند ایالات متحده صادر می‌شوند. این خودرو‌ها برای رانندگان در مکزیک که فاقد شبکه کامل برای ایستگاه‌های شارژ است، بسیار پرهزینه و تقریبا غیرعملی خواهد بود.

مکزیک حدود ۱۱۰۰ ایستگاه شارژ دارد که عموما در شهر‌های بزرگ ایجاد شده‌اند که رانندگی در مناطق دور دست و مسافت‌های طولانی را محدود می‌کنند.

در ماه مارس تسلا اعلام کرد با هدف افزایش تولید جهانی خود قصد دارد که یک کارخانه را در یکی از ایالت‌های مکزیک افتتاح کنند. در اجلاس آب و هوای COP۲۷ سال گذشته، مکزیک به عنوان سومین کشور تولیدکننده بزرگ گاز‌های گلخانه‌ای متعهد شد تا سال ۲۰۳۰، ۵۰ درصد از فروش خودروهایش شامل خودرو‌هایی شود که آلایندگی صفر دارند و در نهایت ظرفیت انرژی پاک خود را افزایش دهد.

 

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *