خودرو‌های مرحله دوم طرح یکپارچه چه قیمتی دارند؟

پس از ارسال اطلاعات متقاضیان واجد شرایط از بانک‌ها به سامانه، سایت سامانه از چهارشنبه گذشته (سوم خرداد) فعال شد تا مشتریان بتوانند برای انتخاب پنج اولویت خودرویی مورد نظر خود اقدام کنند تا در لیست نوبت‌دهی یا حق تقدم خرید خودرو‌های داخلی بر مبنای لیست انتظار قرار گیرند.

نخستین روز‌های نیمه دوم فروردین ماه امسال، شورای رقابت تصمیم گرفت برای اولین بار بر قیمت خودرو‌های مونتاژی هم دست بگذارد و تعیین‌کننده قیمت محصولات شرکت‌های خودروسازی باشد که تاکنون از آن‌ها به عنوان خودروسازان خصوصی نام برده می‌شد، اما اکنون که همه سازوکار آن‌ها از قیمت تا نحوه فروش و… با نظر و دستور نهاد‌های ذی ربط دولتی تعیین می‌شود، دیگر تفاوتی با ایران‌خودرو و سایپا ندارند.

همان طور که اشاره شد، تصمیم قیمت‌گذاری خودرو‌های مونتاژی توسط شورای رقابت در جلسه روز ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ اتخاذ شد؛ اما پروسه تصویب، یک ماه به طول انجامید و پس از امروز و فردا‌های بسیار شورای رقابت برای تعیین تکلیف این موضوع، در نهایت قیمت خودرو‌های مونتاژی ۱۶ اردیبهشت ماه تصویب و یک روز بعد اعلام شد؛ پس از آن هم دو هفته تصویری از این مصوبه منتشر نشد و مشخص نبود که مصوبه شورای رقابت به کدام نهاد ابلاغ شده بود. ضمن اینکه وزارت صمت یا سازمان حمایت هم هیچ ابلاغیه‌ای به شرکت‌های خودروساز ارسال نکردند؛ بدین ترتیب با توجه به اینکه قیمت خودرو‌های مونتاژی تعیین تکلیف نشده بود، خودروسازان مونتاژی هم بر سر قیمت‌های جدید خود که بر اساس تورم و افزایش هزینه‌های تولید در سال جدید اعمال کرده بودند، ایستادند.

در نهایت، اما وزارت صمت در جلسه‌ای با حضور نمایندگان پنج شرکت خودروساز مونتاژی و مسئولان سازمان حمایت، تکلیف خودرو‌های مونتاژی را مشخص کرد و خودروسازان بالاخره مصوبه شورای رقابت را پذیرفته و ملزم به عرضه محصولات با قیمت‌های مصوب شورای رقابت شدند؛ پس از آن نیز سازمان حمایت در اطلاعیه‌ای، ضوابط قیمت‌گذاری و فروش خودرو‌های مونتاژی را به شرکت‌های خصوصی اعلام کرد.

آقای مهدی تقدسی، گفت: تاکنون ۳۰۰ هزار نفر توانستند در سامانه یکپارچه فروش خودرو، ۵ اولویت خودرویی خود را انتخاب کنند.

او با بیان اینکه در هر دقیقه حدود ۲۵۰ نفر موفق به انتخاب خودرو می‌شوند. گفت: به دلیل اینکه اولویت انتخاب، پنج خودرو شده است در نتیجه فرد، زمان بیشتری را در سامانه می‌ماند به همین دلیل انتخاب پنج اولویت زمان بر است؛ در نخستین مرحله از طرح یکپارچه فروش خودرو، یک انتخاب انجام می‌شد و کندی به مراتب کمتر بود.

مدیر سامانه یکپارچه فروش خودرو گفت: متقاضیان اگر در ساعات غیر پیک به سامانه مراجعه کنند، می‌توانند بدون مشکل ثبت نام خود را نهایی کنند؛ با توجه به اینکه ثبت نام تا ۱۰ خرداد ادامه دارد متقاضیان نگران تکمیل ثبت نام نباشند.

او گفت: یک بار اولویت به هر کد ملی داده می‌شود، بر اساس اولویتی که متقاضی دریافت کرده انتخاب خودرو انجام می‌شود.

تقدسی با بیان اینکه شایعاتی مبنی بر اینکه برخی بانک‌ها اطلاعات متقاضیان خرید خودرو را ارسال نکرده اند در فضای مجازی منتشر شده است، گفت: همه بانک‌ها اطلاعات را ارسال کرده و متقاضیان می‌توانند فرآیند خودرو را تکمیل کنند.

قیمت خودروهای عرضه شده در مرحله دوم فروش یکپارچه چقدر است؟

در نهایت باید گفت که با توجه به پذیرش مصوبه شورای رقابت توسط خودروسازان خصوصی و الزام آن‌ها به عرضه با این قیمت‌ها در مرحله دوم فروش یکپارچه خودروها، خودروهای این مرحله (هم محصولات عرضه شده توسط سایپا و همچنین قیمت خودروهای مونتاژی) به شرح زیر است:

شرکت خودروساز خودرو قیمت مصوب شورای رقابت (بهای کارخانه به ریال) قیمت نهایی خودرو مصرف کننده به ریال
سایپا شاهین ۳.۶۰۱.۴۰۰.۷۶۷ ۴.۲۵۱.۶۶۰.۰۰۰
سایپا ساینا اس ۲.۰۸۱.۳۳۱.۴۶۰
سایپا کوییک اتومات ۲.۷۵۹.۵۲۷.۱۰۰
سایپا کوییک ۱.۶۶۰.۴۶۰.۰۱۶
سایپا کوییک اس ۲.۲۵۴.۰۰۴.۸۸۸

۲.۶۸۱.۹۴۰.۰۰۰

سایپا کوییک آر مدل جی ایکس اعلام نشده
سایپا شاهین اتوماتیک اعلام نشده
سایپا ساینا مدل جی ایکس اعلام نشده
سایپا ساینا مدل جی ایکس دوگانه سوز اعلام نشده
سایپا اطلس اعلام نشده
مدیران Tiggo8pro ۱۴.۸۳۲.۷۵۹.۹۸۱
مدیران MVMX22MT ۴.۸۴۵.۳۲۳.۶۹۴
مدیران MVMX55pro ۹.۸۳۹.۲۶۸.۱۸۳
کرمان JACJ4 ۵.۵۲۵.۹۳۵.۹۶۵
کرمان JACS3 ۶.۳۲۲.۲۸۹.۲۸۷
فردا موتورز
فردا موتورز

FMCT5
دانگ فنگ sx5

​۸.۹۶۵.۳۲۴.۳۹۶
۶.۴۵۷.۳۰۷.۷۲۴

خودرو‌های مرحله دوم طرح یکپارچه چه قیمتی دارند؟

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *