پیگیری چینی‌ها برای اجرای فاینانس راه‌آهن تهران- اصفهان

پیگیری چینی‌ها برای اجرای فاینانس راه‌آهن تهران- اصفهان

پیگیری چینی‌ها برای اجرای فاینانس راه‌آهن تهران- اصفهان

ایلنا نوشت:معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: اساسا اعتبار دولتی برای پروژه راه آهن سریع‌السیر تهران- قم- اصفهان نداریم و تا سقف ۳.۸ میلیارد یوآن در این پروژه کار شده و برای افزایش سقف آن شورای اقتصاد در حال بررسی موضوع است.

خیرالله خادمی، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقلدرباره پروژه‌های عمرانی که با همکاری چینی‌ها در دست اجرا است، اظهار داشت: در بخش زیرساخت‌های حمل و نقل پروژه راه آهن سریع‌السیر تهران- قم- اصفهان با همکاری چینی‌ها و اجرای فاینانس چینی در دست اجرا است.

وی با بیان اینکه فاینانس چینی راه‌آهن تهران- قم- اصفهان انجام شده‌ است، ادامه داد: مشکلی در اجرای فاینانس چین در پروژه راه‌آهن سریع‌السیر تهران- قم- اصفهان وجود ندارد البته در این باره بحثی در شورای اقتصاد مطرح است وگرنه از طرف چین مشکلی نیست و اتفاقا چینی‌ها به طور مرتب پیگیر اجرای فاینانس این پروژه هستند.

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: بحثی که در شورای اقتصاد مطرح است این بوده که شورا باید سقفی تعیین کند، در گذشته ۴ میلیون یورو از آن فعال شده بود و الان باید به ۱۳ میلیون یورو که سقف فایناس است، برسد. جلسه‌ای در شورای اقتصاد برگزار شد و ارائه مستنداتی را درخواست کرده و در حال تحویل این مستندات درخواست شده، هستیم و در صورت تایید شورای اقتصاد، این فاینانس مشکلی ندارد.

خادمی افزود: پروژه در حال حاضر فعال است و بخشی از اعتبار این پروژه در قالب فاینانس تامین شده‌است و اساسا اعتبار دولتی برای پروژه راه آهن سریع‌السیر تهران- قم- اصفهان نداریم و تا سقف ۳.۸ میلیارد یوآن در این پروژه کار شده و برای افزایش سقف آن شورای اقتصاد در حال بررسی موضوع است.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل درباره آخرین تصمیمات برای تامین مالی پروژه راه‌آهن رشت- آستارا و نتیجه مذاکرات با روسیه اظهار داشت: دو روز گذشته مجددا یک هیات روسی از این مسیر و اقدامات انجام شده در پروژه راه آهن رشت- آستارا بازدید کردند و روس‌ها علاقه‌مند هستند از طریق سرمایه‌گذاری به اجرای این پروژه کمک کنند.

وی تاکید کرد: البته در داخل کشور هم دولت پیش‌بینی‌هایی برای شروع عملیات و تامین مالی آن از محل منابعی که در اختیار دارد، انجام داده است که هم مذاکرات با روس‌ها برای تامین منابع و هم فعالسازی تامین منابع از داخل کشور همزمان به طور موازی پیش می‌روند و امیدواریم که سریعا به نتیجه برسد.

بیشتر بخوانید:

  • نبود بلیت هواپیما به دلیل افزایش تقاضای سفر است

۳۵۲۲۰

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *