تقویت بخش خصوصی برای تکمیل کریدورهای حمل ونقل

مهرداد بذرپاش به برنامه های و راهبردهای این وزارتخانه و برداشتن موانع از سر راه مردم ، تقویت بخش خصوصی و سرمایه گذاران برای نقش آفرینی و ایجاد انسجام و هماهنگی اشاره کرد.

وزیر راه وشهرسازی گفت: ارتقاء ظرفیت های حمل و نقل ، که رکن اصلی زنجیره ارزش تولید است و برای رونق و رشد تولید در کشور باید زیر ساختهای حمل و نقل را به سرعت توسعه دهیم.

او گفت:به همین منظور برای تکمیل کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب ، چه جاده ای و چه ریلی و نیز تکمیل کریدور ساحلی جنوب ، به سرعت اقدام خواهیم کرد.

وزیر راه وشهرسازی بیان کرد: ارتقا و افزایش ظرفیت بنادر، مقدمه ای لازم برای توسعه اقتصاد دریا محور است که با جدیت در دستور کار خواهد بود.

بذرپاش گفت:همچنین نوسازی ناوگان جاده ای کشور برای حداکثر سازی کمک به تولید ، از نیازهای اساسی شبکه حمل و نقل است که به واسطه آن کیفیت و سرعت حمل کالا ارتقا خواهد یافت.

او گفت:به همت همکاران شریف و خدوم و زحمتکشم که این روزها سخت مشغول خدمت به مردم عزیز در راهها و جاده ها و فرودگاه ها ، ایستگاههای راه آهن و بنادروجای جای این کشورهستند ، تلاش می کنیم که تولید را هر چه بیشتر یاری کنیم.

بذرپاش بیان کرد:یکی از مسائل با اهمیت در سبک زندگی و کیفیت زندگی مردم توجه ویژه به شهرسازی، معماری و تامین مسکن طبقات مختلف جامعه است.

وزیر راه وشهرسازی گفت:در این زمینه برنامه ریزی های منسجمی در حوزه آماده سازی زمین، تهیه زیربناها و روبناهای مورد نیاز ، تسهیل در صدور مجوزها توام با توجه به کیفیت ساخت، مدیریت قیمت تمام شده ، تامین مالی و به کارگیری حداکثری کنشگران بخش عمومی، خصوصی و مردمی صورت گرفته است .

تقویت بخش خصوصی برای تکمیل کریدورهای حمل ونقل

او افزود:توجه ویژه به الگوهای شهرسازی و معماری برخاسته از تمدن ایرانی_ اسلامی، توجه به اقشار کم درآمد و بازآفرینی بافت های فرسوده، ناکارآمد و ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی و بافت های قدیمی و استفاده ازروشها وفناوریهای نوین ساخت و نوآوری در مشارکت و تامین مالی از اهم سیاست هاست .

بذرپاش گفت:موانع از سر راه مردم ، تقویت بخش خصوصی و سرمایه گذاران برای نقش آفرینی و ایجاد انسجام و هماهنگی در کلیه ارکان دولتی و بخش عمومی غیر دولتی خصوصا شهرداری ها برای شتابدهی به این حرکت مردمی و ملی در جهت رسیدن به ایران قوی وسرافراز باشد.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *