آب پاکی ایرانخودرو برای تحویل با موعد 1402

مهدی تقدسی، مدیر سامانه یکپارچه خودرو اعلام کرد که باتوجه به ثبت‌نام 1 میلیون نفر در دور دوم فروش خودرو در سامانه یکپارچه وزارت صمت، احتمال تکمیل ظرفیت خودروسازان کشور در سال جاری وجود دارد. البته این یک آمار کلی‌ست و هنوز اطلاعات دقیقی از ثبت‌نام متقاضیان برای هر خودروساز در دست نیست، اما با شرایط فعلی احتمال می‌رود که دور سوم خرید خودرو در سامانه یکپارچه در سال 1403 اجرا شود.

تکمیل ظرفیت خودروسازان کشور در سال 1402

براساس اعلام «مهدی تقدسی»، مدیر سامانه یکپارچه خودرو، بیش از یک میلیون نفر در سامانه یکپارچه عرضه خودرو برای مرحله دوم ثبت‌نام کرده‌اند. بااین‌حال هنوز تعداد دقیق متقاضیان خرید اتومبیل از هر خودروساز مشخص نشده است. چهار شرکت سایپا، فرداموتورز، مدیران خودرو و کرمان موتور در این طرح حضور دارند.

آمار فوق‌العاده بالای ثبت‌نام خودرو در این طرح درحالی اعلام می‌شود که تاکنون اخبار مختلفی از باگ‌های سامانه یکپارچه و عدم امکان ثبت‌نام خودرو در این طرح اعلام شده است. هم‌زمان به‌نظر می‌رسد که پس از تکمیل ظرفیت تولید ایران‌خودرو برای سال جاری در طرح یکپارچه اول، این احتمال وجود دارد که ظرفیت تولید سایپا نیز در طرح فعلی تکمیل شود و بنابراین عملاً عرضه خودروهای داخلی با قیمت کارخانه برای امسال متوقف خواهد شد.

در مرحله اول ثبت‌نام خودرو در سامانه یکپارچه نیز 936 هزار نفر ثبت‌نام کردند. از این تعداد ثبت‌نام، حدود 780 هزار نفر متقاضی دریافت محصولات ایران‌خودرو بودند. سهم سایپا از این میزان متقاضی 32 هزار نفر بود. 124 هزار نفر نیز متقاضی دریافت محصولات خودروسازان خصوصی بودند. ایران‌خودرو در مرحله اول سامانه یکپارچه عرضه خودرو تقریباً تمامی ظرفیت تولید سالانه خود را پیش‌فروش کرد و بنابراین در مرحله دوم حضور پیدا نکرد. انتظار می‌رود ظرفیت سایپا نیز در این مرحله تکمیل شود.

جدیدترین خبر از ثبت نام خودرو | تا پایان سال خودرو نمی گیرید؟

براساس آمار رسمی ثبت‌نام در سامانه یکپارچه خودرو، تا روزهای میانی این طرح 895 هزار متقاضی ثبت‌نام خود را به اتمام رسانده‌اند. با توجه به اینکه همچنان فرصت ثبت‌نام تا دهم خردادماه باقی است، بعید به‌نظر نمی‌رسد که آمار ثبت‌نام این مرحله از یک میلیون نفر فراتر رود. استقبال بیشتر مصرف‌کنندگان از دور دوم سامانه یکپارچه درحالی رخ می‌دهد که علاوه بر محصولات ایران‌خودرو، برخی خودروهای پرطرفدار مونتاژی همچون فیدلیتی و دیگنیتی نیز در این طرح حضور ندارند.

سایپا بیشترین تعداد محصولات را در دور دوم سامانه یکپارچه عرضه خودرو ارائه کرده است؛ بنابراین انتظار می‌رود که تعداد ثبت‌نام‌کنندگان محصولات این شرکت بسیار زیاد باشد. مدیران خودرو نیز با سبد کاملی از محصولات در این دور شرکت کرده است. در سوی دیگر کرمان موتور و فرداموتورز محصولات کمتری را برای عرضه آماده کرده‌اند.

متقاضیان ثبت‌نام در دور دوم سامانه یکپارچه عرضه خودرو شامل سه گروه می‌شوند. گروه اول متقاضیان عادی هستند که شرط داشتن گواهینامه، نداشتن پلاک فعال و همچنین عدم خرید از خودروسازان طی 48 ماه گذشته برای آن‌ها صدق می‌کند. گروه دوم متقاضیان طرح نوسازی خودروهای فرسوده هستند که علاوه بر موارد فوق، بایستی مالک یک خودرو فرسوده با مدل 1385 به قبل باشند. درنهایت گروه سوم مادران دارای دو فرزند هستند که فرزند دوم آن‌ها از تاریخ 24 آبان 1400 به بعد به دنیا آمده باشد. این گروه برای ثبت‌نام نیازی به داشتن گواهینامه رانندگی ندارند. بنابراین در عمل افرادی قادر به خرید خودرو هستند که اجازه رانندگی ندارند!

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *