این لامبورگینی‌ بدنام مشتری نداشت! / عکس

این لامبورگینی‌ بدنام مشتری نداشت! / عکس

این لامبورگینی‌ بدنام مشتری نداشت! / عکس

گجت‌نیوز نوشت: یک لامبورگینی مورسیه لاگو سال‌ها پیش به تابوت فردی در میامی آمریکا تبدیل شد؛ اما واقعاً داستان پشت بدنام ترین لامبورگینی تاریخ چیست؟

لامبورگینی مورسیه لاگو با ویژگی‌های منحصر به فرد متعدد خود، سوپرکاری با ارزش بود که باید در اسرع وقت یک مشتری دست به نقد برای آن پیدا می‌شد!

این خودرو سوپر اسپرت ایتالیایی یکی از فقط 442 دستگاهی بود که از آن در سال 2003 تولید شده بود. حتی پکیج Momo با فضای داخلی زرد و قرمز (معروف به مک‌دونالدی) را در بر می‌گرفت که نسخه‌های کمتری از آن برخوردار بودند. علاوه بر همه این‌ها، تعداد کمی از این دستگاه‌های تولید شده مجهز به گیربکس دستی بودند. با این حال، داستان عجیب و غریب پشت این خودرو که شاید آن را بدنام ترین لامبورگینی تاریخ می‌کرد، باعث شد کمتر کسی میل به خریدش داشته باشد.

این لامبورگینی‌ بدنام مشتری نداشت! / عکس

داستان عجیب و غریبی که صحبت از آن به‌میان آمد، مربوط به یک لامبورگینی مورسیه لاگو مدل 2003 زردرنگ است. «الکساندر برنارد هریس»، یکی از بنیان‌گذاران لیبل موسیقی هیپ هاپ XELA Entertainment و ساکن شهر میامی ایالت فلوریدا بود که یکی از این سوپرکارهای جذاب زردرنگ داشت. هریس و دوست او «تاد گرین» روزی در آرایشگاهی بودند که با شلیک گلوله به‌قتل رسیدند. حتی پسر یک ساله گرین همراه او بود، ولی خوشبختانه نه این کودک و نه سایر مشتریان آرایشگاه آسیبی ندیدند. پرونده قتل آن‌ها هم هیچ‌وقت شفاف نشد و برای همیشه در هاله‌ای از ابهام باقی ماند.

بنا به شنیده‌ها، هریس می‌خواست در لامبورگینی زرد خود دفن شود! درحالی که دوست او با کت و شلوار در تابوت خاکسپاری شد، هریس را بیرون مرده‌شوی‌خانه پشت صندلی راننده لامبورگینی با درب‌های باز گذاشته بودند. حتی به‌جای کت و شلوار، پیراهن فوتبالی و شلوار جین با کلاه بیسبال و عینک تن او کرده بودند و بدن او طوری قرار داده شده بود که انگار آماده فشار دادن پدال گاز بود! چنین صحنه‌ای برای عده زیادی منزجرکننده است، ولی در کمال تعجب تصویری از آن منتشر شده بود که توجهات زیادی را به‌ خود جلب کرد. با این توضیحات، جای تعجبی ندارد که این مورسیه لاگو بدنام ترین لامبورگینی تاریخ نام بگیرد!

این لامبورگینی زردرنگ بعد از فوت صاحب اصلی‌اش بالاخره با سختی‌های فراوان به‌فروش رسید. با توجه به اطلاعات موجود، پس از اینکه خانواده هریس مورسیه لاگوی زردرنگ او را فروختند، این سوپرکار بین ۷ صاحب جدید دست به دست شد. البته اهالی معامله که طی مزایده آن را خریده بودند، در میان آن‌ها لحاظ نشده‌اند. ضمناً باید اشاره کرد که فروشنده‌ها جهت جذب مشتری، سعی کرده بودند تا جای ممکن ظاهر این خودرو را تغییر بدهند. بر اساس یکی از منابع، صاحب‌های مختلف این لامبورگینی صندلی‌ها و بقیه اجزای کابین را تعویض کردند؛ با امید به اینکه داستان فراموش‌نشدنی آن حداقل کمی کم‌رنگ‌تر شود.

شایعه‌های عجیب و غریب درباره بدنام ترین لامبورگینی تاریخ بی‌شمار بوده‌اند. عده‌ای مدعی‌اند که صاحب آن داخلش کشته شده، درحالی که برخی دیگر می‌گویند بدن بی‌جان او چند روزی در آفتاب در این خودرو به‌سر برده است. حتی همان‌طور که انتظار می‌رود، وجود روح و شبح در این لامبورگینی هم جزو داستان‌های پرتکرار بوده است. اگر برایتان این سوال پیش آمده که سرنوشت بدنام ترین لامبورگینی تاریخ چه شد، باید گفت آخرین بار فردی در ایالت مونتانا در سال ۲۰۲۱ آن را خریداری کرد.

5858

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *