توسعه ناوگان دکالجستیک همزمان با روز ملی صنعت حمل و نقل

هومن پشنگیان در این رابطه اعلام کرد: این ماشین‎آلات از برندهای داخلی به ارزش بالغ بر 350 میلیارد تومان خریداری شده و باهدف بهبود ارایه خدمات، افزایش چابکی ناوگان و نیز پوشش‌دهی بهتر و بیشتر، در اختیار این مجموعه قرار گرفته است.

وی با تأکید براینکه نوسازی و بهسازی این ناوگان از اولویت‌های این مجموعه است، اظهار داشت: توسعه و به روزسازی ناوگان از جمله مهم‌ترین مواردی است که در مسیر پیشتازی در صنعت حمل و نقل و تبدیل شدن به یکی از بزرگترین شرکت‌های حمل و نقل کشور، در فهرست اولویت‌های دکالجستیک قرار دارد.

پشنگیان، با اشاره به لزوم تکمیل زنجیره لجستیک اظهار داشت: شرکت حمل و نقل کالابران که یکی از زیرمجموعه‌های هلدینگ دکالجستیک است در سال 1402 موفق به دریافت پروانه فعالیت حمل جاده‌ای بزرگ‌مقیاس هوشمند از سازمان راهداری کشور شد. از آنجاکه فلسفه تشکیل شرکت‌های بزرگ‌مقیاس هوشمند، حمل و نقل جادهای کالا با استفاده از سیستم‌های هوشمند برای ارتقا و بهره‌وری ناوگان حمل و نقل است و باتوجه به اینکه بالابردن سطح ظرفیت ناوگان، استفاده حداکثری از ناوگان مختلف برای حمل و نقل انواع کالا، به حداقل رساندن تراکم و مدیریت بهتر ترافیک از جمله مأموریت‌های اصلی این شرکت ها تعریف شده است، خریداری و اضافه شدن ناوگان جدید براساس این مجوز صورت گرفته و بهبود ارایه خدمات را به همراه خواهد داشت.

همزمان با اضافه شدن این ناوگان جدید، از مدیران و نفرات برتر حوزه حمل و نقل مسافر، بین الملل و کالا در هلدینگ دکالجستیک تقدیر شد.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *