خط تولید G9 آغاز به کار کرد

خط تولید G9 آغاز به کار کرد

بهمن موتور G9 را تولید و به بازار عرضه می‌کند؛ کوروش طهوری از مدیران خط تولید G9 با اعلام خبر آغاز به کار خط تولید پیکاپ G9 به مشتریان این محصول اطمینان داد، به زودی فرآیند ورود به بازار این محصول به پایان می‌رسد و شاهد فروش این خودروی آفرودی در بازار خواهیم بود.

پیکاپ G9 یک خودروی آفرودی با موتور 2 لیتری توربوشارژ است که توان تولید 195 اسب بخار با گشتاور بیش از 360 نیوتن متر را دارد و این امکان مانورهای سخت در محیط‌های کوهستانی، کویر و جنگلی را به راننده می‌دهد.
کوروش طهوری در خصوص عرضه این پیکاپ قدرتمند به بازار، می‌گوید: برنامه تولید G9 از ابتدای مهرماه آغاز شده و این برنامه متناسب با حجم تقاضای بازار افزایش خواهد یافت.

خط تولید G9 آغاز به کار کرد

در همین رابطه، علی دهقان‌دار، مدیر پروژه تولید G9، گیربکس این خودرو را از برند ZF و هشت سرعته با قابلیت تعویض الکترونیکی دنده معرفی کرد. این گیربکس به دلیل هوشمندی بالا امکان بالایی برای مانورهای ضروری در محیط‌های مورد نیاز طبیعت گردان را مهیا می‌کند.

برند ZF از غول‌های جهانی در خودروسازی با فروش حدود 38.3 میلیارد یورو در سال 2021 توانسته سهم بزرگی از گیربکس در بازار خودرو ایفا کند. این شرکت در سالیان اخیر روند رو به صعودی داشته و به صورت جهشی سهم خود را در بازار افزایش داده؛ به نحوی که در سال 2014 تنها 18.4 میلیارد دلار فروش داشته است.

خودروی G9 پیش از ورود به بازار سخت‌ترین آزمون‌های استاندارد را پشت سر می‌گذارد؛ به جرئت می‌توان گفت این خودرو تاکنون نمرات بسیار بالایی را از مرکز تست و بررسی کسب کرده است. محمدجواد نادعلی، مدیر بهبود کیفیت و تولید این پروژه، با تایید آزمون‌های سخت‌گیرانه کیفیت برای این محصول اظهار داشت: تمام این سخت‌گیری‌ها با هدف عرضه محصولی باکیفیت برای حرکت در سخت‌ترین شرایط محیطی انجام شده است.

خط تولید G9 آغاز به کار کرد

از نظر طراحی و آپشن های داخلی باید گفت این خودرو دارای دوربین 360 درجه، دوربین ثبت وقایع و سنسور برخورد از جلو است. همچنین از دیگر امکانات شاخص G9 مواردی مثل رادار خطی، صندلی های برقی جلو، گرم‌کن صندلی های جلو، شارژر گوشی همراه، ترمز پارک برقی و اتوهلد، سنسور نور و باران، نورپردازی کابین هستند.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *