صادرات قدرتمندترین خودروهای چینی به اروپا

صادرات قدرتمندترین خودروهای چینی به اروپا/ وقتی رویای رقابت با مرسدس بنز و لندروور محقق می‌شود/عکس

بی وای دی می‌تواند دو شاسی بلند مهم خود، یعنی یانگ وانگ U۸ و Fang Cheng Bao ۵ را به عنوان رقیبانی برای لندروور دیفندر و مرسدس بنز G کلاس در اروپا عرضه کند.

امیرمسعود عابدین: در جریان یک رویداد مطبوعاتی اخیر که در شنژن چین برگزار شد، مدیران BYD گفتند که می‌توانند هر دو مدل یانگ وانگ U۸ و Fang Cheng Bao ۵ را به اروپا صادر کنند. این دو مدل به پنج خودروی دیگر BYD که در حال حاضر در اروپا به فروش می‌رسند، یعنی سیل، دلفین، تانگ، هان و Atto۳ می‌پیوندند.

صادرات قدرتمندترین خودروهای چینی به اروپا/ وقتی رویای رقابت با مرسدس بنز و لندروور محقق می‌شود/عکس

یانگ وانگ U۸ از زمان عرضه خود بیشترین سر و صدا را در بین این دو شاسی بلند ایجاد کرده است. این خودرو از موتورهای الکتریکی نیرو می‌گیرد که با هم ترکیب شده و قدرت شگفت انگیزی برابر با ۱۱۸۴ اسب بخار تولید می‌کنند. این خودرو همچنین دارای یک موتور ۲.۰ لیتری توربو شارژ است که به عنوان افزایش دهنده برد عمل می‌کند و برای بسته باتری ۴۹.۰۵ کیلووات ساعتی برق تولید می‌کند.
U۸ همچنین مملو از ویژگی‌های جالبی مانند قابلیت شناور شدن و عبور از آب و همچنین قادر به انجام چرخش دَوَرانی روی آسفالت و شن است. این خودرو همچنین به‌عنوان لوکس‌ترین مدل این برند، با قیمتی معادل ۱۴۰ هزار یورو در چین به فروش می‌رسد.

صادرات قدرتمندترین خودروهای چینی به اروپا/ وقتی رویای رقابت با مرسدس بنز و لندروور محقق می‌شود/عکس

سخنگوی BYD در صحبت با Auto News گفت که هر دو برند یانگ وانگ و Fang Cheng Bao احتمالاً در اروپا تغییر برند خواهند داشت. این شرکت همچنین تایید کرد که برند دیگر این شرکت یعنی دنزا هم در سه ماهه چهارم سال جاری در اروپا عرضه خواهد شد.

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *