ماجرای جالب قدرت تولید تراشه ها و نیمه هادی ها بین چین و آمریکا
به گزارش مشرق، کانال ابوقاسم در ایتا نوشت:
ماجرای قدرت تولید تراشه ها و نیمه هادی ها بین چین و آمریکا داره جالب میشود؛ در دنیای پیچیده نیمه هادی ها، یک جنگ سرد آرام و در عین حال شدید بین دو غول جهانی – چین و ایالات متحده – در حال وقوع است. در قلب این تضاد، مبارزه برای تسلط در صنعت محوری برای پیشرفت تکنولوژی و امنیت ملی نهفته است.
ساخت نیمه هادی ها اولین بار در دهه ۱۹۵۰ توسط مهندسان آمریکایی انجام شد.
طی دههها، صنعت با پیشبینی گوردون مور مبنی بر دو برابر شدن قدرت محاسباتی سالانه، رشد تصاعدی را تجربه کرد. در ابتدا، ایالات متحده بر تولید تراشه تسلط داشت، با حمایت دولت که دسترسی به فناوری های پیشرفته را تضمین می کرد. با این حال، در اواخر دهه ۱۹۶۰، شرکت های تولید تراشه در سطح جهانی گسترش یافتند و عملیات تولید به ژاپن، تایوان، کره جنوبی و هنگ کنگ منتقل شد و باعث تقویت روابط اقتصادی و تقویت آن ها شد.
در حالی که ایالات متحده و متحدانش محدودیت های فناوری تراشه ها را تحت فشار قرار دادند، چین به دلیل موانع ژئوپلیتیکی و مهاجرت دانشمندان در دوران مائوتسه تونگ عقب ماند. با این حال، در دهه ۱۹۹۰، چین به دنبال عقب نشینی بود و شرکت های تولید تراشه را برای ایجاد عملیات مونتاژ در داخل مرزهای خود ترغیب کرد. با این حال، اتکای چین به تراشههای وارداتی آسیبپذیریها را در زنجیره تامین این کشور آشکار کرد و باعث تغییر استراتژیک به سمت خودکفایی شد.
دولت چین با شناخت خطرات مرتبط با وابستگی های خارجی، سرمایه گذاری زیادی در طراحی و ساخت تراشه های داخلی انجام داد. هدف چین روشن بود – ایجاد یک زنجیره تامین تراشه به طور کامل در داخل مرزهای خود. این تلاش منجر به مشارکت با شرکت های غیر چینی شد و تلاش برای ایجاد یک اکوسیستم خودکفا برای تولید تراشه.
نمونههای سرقت مالکیت معنوی، که نمونهای از آن در مورد زونگچانگ یو بود، به جاهطلبیهای تراشههای چین دامن زد. با این حال، این استراتژی نتیجه معکوس داد، و باعث بررسی دقیق دولت ایالات متحده شد و این تصور را تقویت کرد که موضوع صرفاً اقتصادی نیست، بلکه یک موضوع امنیت ملی است. ایالات متحده با کنترل صادرات واکنش نشان داد و نقاط انسداد کلیدی در زنجیره تامین تراشه را هدف قرار داد.
دولت ایالات متحده، هم در دوران ترامپ و هم بایدن، با اعمال ممنوعیتهایی بر شرکتهایی مانند ZTE و هواوی با هدف خفه کردن صنعت تراشه چین، تنشها را تشدید کرد. کنترل صادرات، سرمایه گذاری در تولید تراشه های داخلی و همکاری با TSMC تایوان به استراتژی های محوری برای حفظ برتری فناوری ایالات متحده تبدیل شدند.
تایوان، یک بازیگر کلیدی در تولید تراشه، خود را بین ایالات متحده و چین گرفتار یافت. در شرایطی که کنترل صادرات مجبور به انتخابهای سخت شده بود، شرکتهای تایوان با معضل تبعیت از ایالات متحده یا به خطر انداختن روابط اقتصادی خود با چین مواجه شدند. جنگ سرد نیمه هادی اکنون فراتر از ایالات متحده و چین است و انتخاب هایی را بر کشورها و شرکت ها در سراسر جهان تحمیل می کند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.