مدیرکل دفترصنایع خودرویی وزارت صمت از شرکت سیباموتور دیدن کرد

مدیرکل دفترصنایع خودرویی وزارت صمت از شرکت سیباموتور دیدن کرد

عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفترصنایع خودرویی وزارت صمت، از کارخانه سیبا موتور در تبریز دیدن کرد و در جریان برنامه‌های توسعه‌ای این شرکت قرار گرفت.

بهزاد حق‌بر، مدیرعامل سیبا موتور در جریان این بازدید از برنامه‌های این شرکت برای داخلی‌سازی محصولات آتی گفت. سیبا موتور از شرکت‌های تابعه گروه بهمن است که در زمینه ساخت خودروهای تجاری فعالیت دارد. این شرکت به عنوان تنها نماینده شرکت FAW در ایران شناخته می‌شود.

مدیرکل دفترصنایع خودرویی وزارت صمت از شرکت سیباموتور دیدن کرد

سیباموتور در سالیان گذشته با تولید خودروهای فاو420 توانست سهم خود را در بازار افزایش دهد و جایگاه قابل قبولی به‌دست بیاورد. این شرکت نقش مهمی در نوسازی ناوگان تجاری ایران در سال‌های تحریم داشته است. شرکت FAW در سال 2023 برترین تجاری‌ساز کشور چین معرفی شد و در سالیان گذشته نیز جزء برترین تجاری‌سازان این کشور بوده است. سیبا موتور آذر 1402 طی یک رویداد رسمی خبر از عرضه کشندهJ7 و J6 از شرکت FAW داد، با ورود این محصولات توسط این شرکت، سبد محصولات سیبا موتور از نظر موتورهایی با قدرت 460 و 550 کامل می‌شود.

مدیرکل دفترصنایع خودرویی وزارت صمت از شرکت سیباموتور دیدن کرد

درباره‌ی بهیان

همچنین ببینید

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی

واگذاری باشگاه زیان ده به تامین اجتماعی/ پرداخت دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست‌ها از جیب کارگران در شرایطی واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاه پرسپولیس در قالب رد دین به سازمان تامین اجتماعی صورت گرفته، که مشخصا واگذاری این باشگاه زیان ده به سازمانی که خودش در آینده ای نه چندان دور شرایط مطلوبی نخواهد داشت، می تواند برای هر دو شرکت بحران آفرین باشد. - اخبار اقتصادی - به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا ماجرای واگذاری باشگاه پرسپولیس به بخش خصوصی سرانجام با مصوبه هیئت وزیران وارد فاز اجرایی شد. بر اساس این مصوبه 80 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس متعلق به وزارت ورزش و جوانان به صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه روستاییان و عشایر واگذارد می شود. به دنبال انتشار این خبر انتقاد ها به این تصمیم دولت جهت واگذاری دو باشگاه سرخابی شدت گرفت. کارشناسان معتقدند این نحوه ی واگذاری نه تنها مشکلی از مشکلات این دو تیم حل نخواهد کرد بلکه از طرفی بر مشکلات شرکت هایی که این تیم ها به آن ها واگذار شدند، خواهد افزود و این اقدام هیچ توجیه منطقی و اقتصادی ندارد. واگذاری یا رد دی..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *